МОП розробить нову Конвенцію щодо захисту від насильства й домагань на роботі

Під час 107-ї сесії Міжнародної конференції праці, яка зараз триває у Женеві, відбулося засідання Комітету з встановлення стандартів, на якому розглядалося питання запобігання насильства та домагань у світі праці. На ньому ухвалили рішення про необхідність прийняття стандартів у цій сфері й вони повинні мати форму конвенції, доповненої рекомендаціями.


 

Пропонується, щоб у стандартах МОП термін “насильство та домагання” у світі праці розумілося «як низка форм неприйнятної поведінки та практик, або їх загрози, незалежно від того, чи вони здійснені одноразово або є повторюваними, які спрямовані або можуть призвести до фізичної, психологічної, сексуальної чи економічної шкоди та включає гендерне насильство та домагання».

Комітет МОП також пропонує, щоб термін “працівник” охоплювава широке коло людей, які працюють «у всіх секторах, як у формальній, так і неформальній економіці, у міських та сільських районах, визначених національними законодавством та практикою, осіб, які працюють, незалежно від статусу їхнього контракту, включаючи стажистів та учнів, звільнених та тимчасово відсторонених працівників, волонтерів, шукачів роботи та кандидатів на посади».

Нагадаємо, Конфедерація вільних профспілок України брала участь у міжнародних кампаніях проти насильства та домагань на робочих місцях й на шляху на роботу й додому. КВПУ та її Комітет з питань захисту прав жінок та гендерної рівності вітає ініціативу створення нової Конвенції МОП щодо насильства та домагань у світі праці та відповідних рекомендацій.

«Ухвалення таких міжнародних стандартів – важливий крок у боротьбі з цими ганебними явищами, – заявила заступниця голови КВПУ Наталія Левицька. – На жаль, ми змушені констатувати, що проблема насильства та домагань в Україні існує, як і в низці інших країн світу, й вона потребує більшої уваги в українському суспільстві та з боку держави. Дуже часто від домагань та насильства, яке може бути як фізичним, так і психологічним, страждають жінки. Але працівницям важко захищати свої права, адже вони бояться осуду, втрати роботи чи навіть зустрічних позовів від кривдників. Щоб зрозуміти глибину проблеми, варто лише подивитися на судову практику у цій сфері – вона дуже невелика. Та це не тому, що проблеми не існує. Навіть профспілкам дуже важко захищати у судах працівниць, які постраждали від насильства чи домагань. Ми сподіваємося, що нова Конвенція МОП буде розроблена й Україна її ратифікує. Це неодмінно допоможе нам у боротьбі проти насильства та домагань у світі праці».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *