Боротися за рівність та посилювати роль молодих жінок у профспілках

21-22 червня у Берліні відбулася конференція на тему “Посилення ролі молодих жінок у профспілковому русі”, яку організував жіночий комітет Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок (PERC-ITUC). Захід об’єднав молодих членкинь профспілок з тринадцяти країн регіону, які активно захищають трудові права жінок. КВПУ на конференції представляла голова молодіжного комітету КВПУ та членкиня жіночого комітету КВПУ Олеся Брязгунова.


 

 

Єднання та жіноча солідарність

Відкрила конференцію Брігітта Жура, яка координує роботу Жіночого комітету PERC у напрямку питань молодих працівниць та членкинь профспілок. Вона відзначила, що у багатьох країнах пан’європейського регіону жінки зіштовхуються такими проблемами, як дискримінація, нерівна оплата праці чоловіками, насилля та домагання на робочому місті тощо. Й дуже важливо, щоб профспілки активно діяли у цій сфері та надавали ефективний захист працівницям. Вона також додала, що у профспілках на керівних посадах переважають чоловіки.

36189082 1921029867949710 7550916208493592576 n

“Як молоді жінки, ми повинні єднатися та проявляти солідарність для подолання низки викликів”, – зазначила Брігітта Жура

Віце-президент Конфедерація профспілок Німеччини (DGB) Елке Ханна у своєму вітальному слові розповіла, що одна третя членів її профцентру — жінки.

“Трудові права жінок більше під атакою, ніж чоловіків навіть у країнах ЄС, – зазначила вона. – Наприклад, у Німеччині існує нерівність в оплаті праці: в середньому жінки отримують на 21% менше, ніж чоловіки. Нам потрібно укріпляти спроможність жінок. Ми повинні боротися за рівність жінок та чоловіків на ринку праці”.

У сою чергу, Радниця PERC-ITUC Ольга Ніколай звернула увагу на становище молодих жінок у країнах пан’європейського регіону. Вона переконана, що профспілкам потрібно приділяти більше уваги роботі з молодими працівницями.

Німецький досвід

Про те, як це роблять німецькі профспілківці та які нові підходи вони використовують, розповіла Катя Супян Вона презентувала проект під назвою «Was verdient die frau?», що можна перекласти українською у двох значеннях: ‘що заслуговують жінки?’ або ‘що заробляють жінки?’ І членкині GDB дають відповідь: рівності та незалежності. Катя Супян розповіла, що Німеччина все ще перебуває у трійці європейських країн, де найвища різниця між зарплатами чоловіків та жінок – 22%. Крім того, пенсіонерки отримують й менші пенсії, які можуть бути на 42% меншими, ніж у представників протилежної статі. Цікаво, що жінки в Німеччині працюють на так званій неоплачуваній роботі, яку у нас звикли називати хатньою, більше й це перепрацювання може сягати до 4 годин.

«Дослідження, проведене GDB показало, що 96% молодих жінок хочуть бути фінансово незалежними, але 2 з 3 них не можуть незалежно фінансово забезпечувати свої довгострокові потреби, – розповіла Катя Супян. – Вони також зіштовхуються з стереотипним ставленням та проблемами під час повернення на роботу після відпусти по догляду за дитиною. Також існує таке явище як «гендерна часова різниця» (англ. gender time gap). Жінки частіше працюють неповний робочий день, й у багатьох випадках змушені це робити через необхідність виховувати дітей. Як відомо, для «важливих посад» й кар’єрного зросту необхідно працювати на повну».

Три активістки профспілок вирішили за допомогою проекту змінити ситуацію на ринку праці, бо переконані, що економічна незалежність – це не тільки шлях до особистого щастя, й – до зміцнення соціальної системи. Катя Супян розповіла, що через сайт, сторінки у соціальних мережах вони намагаються допомогти жінкам долати стереотипи, шукати покликання та ставати успішними.

was verdient die Frau

«Ми також розробили спеціальну онлайн-гру для молодих дівчат, яка змушує їх замислюватися над важливими питаннями такими, як : скільки грошей мені потрібно на прожиття, як ділитиметься домашня робота з партнерами, яку професію хочеш насправді освоїти, – зазначила Катя Супян. – Також ми проводимо вебінари на різні актуальні тематики. Наприклад, ми допомагаємо дівчатам розібратися у досить непростій системі виплат під час декретної відпустки, або знайти спосіб відстоювати свої позиції у чоловічому колективі».

У рамках цього проекту активістки розробили й інструментарій для профспілок для сприяння економічній незалежності жінок на робочому місці.

Інвестиції у сферу догляду – вигода для всіх

Експертка Міжнародної конфедерації профспілок Марія Цірантонакі розповіла про діяльність МКП у напрямку залучення жінок у профспілки та збільшення їх кількості у керівних органах. Зокрема, вона повідомила про позитивні результати проведення спеціальної кампанії «Враховуйте нас» у різних країнах. Вона призвела до збільшення кількості жінок серед членів національних профцентрів.

«Наразі у Азійсько-Тихоокеанському регіоні 34,1% членів профспілок – жінки, в Африканському -45,5%, Пан’європейському – 51,1%, в Американському – 44,2%, – розповіла Марія Цірантонакі. – Загалом 28% – середній показник членкинь, які входять до керівних профспілкових органів. Азійсько-Тихоокеанському регіоні 24,9% на керівних посадах профспілок – жінки, в Африканському -30,6%, Пан’європейському – 30,4%, в Американському – 27,7%».

ETUC23

Також представниця МКП виступила з цікавою презентацією про необхідність розвитку економіки догляду, що покращить становище на ринку праці жінок, переважно на яких покладений догляд за дітьми, родичами з інвалідністю чи старенькими батьками. Це передусім передбачає інвестиції в систему освіти, охорону здоров’я, соціальної допомоги та у створення нових робочих місць. Фахівці МКП переконані, що інвестування у цю соціальну сферу стимулюватиме зайнятість та економічне зростання. Таким чином працівниці матимуть змогу більше часу приділяти роботі та професійному зростанню, а інші жінки – зможуть працевлаштуватися у галузі догляду. До речі, МКП також відзначають, що такий підхід буде більш ефективним, ніж нинішня політика жорсткої економії.

Різні країни – схожі проблеми

У ході конференції також представниці різних профцентрів говорили про виклики та ділилися досвідом їх подолання. Зокрема, Самра Ковайчевіч зазначила, що у Балканському регіоні жінки зіштовхуються з безробіттям й часто змушені працювати на фрілансі. Спільна проблема для працівниць різних країн – різниця в оплаті праці із чоловіками. Наприклад, в Боснії та Герцеговині вона сягає 43%, у Сербії – на 12%. У Грузії багато жінок зайняті на роботах з мінімальною оплатою праці, яка офіційно визначена у розмірі 7 євро на місяць. Ще одна проблема цієї країни – низька соціальна допомога матерям у декретній відпустці. Для працівниць приватного сектору вона складає 300 євро. Обговорювали учасниці конференції й проблему поєднання роботи та догляду за дитиною. Якщо у Швеції чоловіки та жінки по черзі йдуть у  відпустки по догляду за дитиною, то у всій Албанії у 2016 році тільки два мужчини вирішили ними скористатися. Олеся Брязгунова розповіла про проблеми жінок на ринку праці в Україні, зокрема про 25% різницю в оплаті праці, недостатній рівень соціального захисту матерів та дітей, порушення трудових прав. Вона також говорила про діяльність Комітету з гендерних питань та прав жінок КВПУ та про роботу платформи «За рівність на ринку праці».

23

Пошук рішень

Під час конференції лідерки та активістки піднімали ще одну важливу тему – боротьби з насиллям та домаганням на робочих місцях. Наприклад, у Бельгії це питання поставлено в рамках впровадження заходів з безпеки праці. Міжнародна профспілкова спільнота уже другий рік поспіль проводить глобальні кампанії на підтримку створення відповідної конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці. Дискусії на цю тему відбулися й на цьогорічній Міжнародній конференції праці у Женеві. Варто відзначити, що деякі уряди та представники роботодавців не підтримують ідею розробки нових міжнародних норм, бо вважають, що запобігання насиллю та домаганням – не може бути сферою їх відповідальності.

Профспілкові активістки також працювали у групах й визначали можливі шляхи вирішення спільних проблем працівниць та членкинь профспілок у їхніх країнах. Брігітта Жура запевнила, що усі ці напрацювання обов’язково розгляне жіночий комітет PERC.

Також учасниці заходу долучилися до флешмобу DGD під назвою #machdichstark , спрямованого та те, щоб показати молодим жінкам, що вони мають силу подолати нерівність. 

PERC fertig

Міжнародний департамент КВПУ  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *