Кіно не буде – «Укртелефільм» застрайкував

Розпочнемо розповідь із листа голови первинки ВПС «Захист справедливості» студії «Укртелефільм» Леоніда Мильнікова та його колеги О.Казакової, яка очолює профспілку студії. Кореспонденція адресується голові Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олегу Наливайку. «Ставимо Вас до відома, – зазначається у ній, – що за невиконання вимог трудового колективу  студії та ігнорування висновків та рішення Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, з метою захисту соціально-економічних прав та інтересів трудового колективу студії, відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» З 12-ї години 23 березня 2016 року «Укртелефільм» розпочинає безстроковий страйк». 


 

Фактично і практично є банкрутом

Таке рішення було прийнято на загальних зборах трудового колективу, що відбулися зранку 23 березня, і на яких був присутній перший заступник голови Конфедерації вільних профспілок України Анатолій Акімочкін. До такого кроку студійники змушені вдатися через ситуацію, що склалася навколо реорганізації Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм», а фактично її ліквідації. Цієї теми ми вже торкалися у нещодавній публікації «У кадрі – реорганізація, поза кадром – інтереси людей» («Аспект», №9, 2016 р.). Однак доведеться ще раз загострити на ній нашу увагу.

Відповідно до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» Кабінетом міністрів у серпні  2015 року прийняв Постанову № 567 «Про деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна тедерадіокомпанія України». На підставі цього документа було утворено комісію з реорганізації Національної телекомпанії України (НТКУ), інших державних теперадіокомпаній, що фінансуються виключно з бюджету, і тому мають статус бюджетних установ, а також Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм», яка є позабюджетною госпрозрахунковою установою.

Тут варто кілька слів сказати про стан самої НТКУ, яка з її реальними боргами за всіма показниками фактично і практично є банкрутом. Лише перед компанією Euronews «завинили» 251 млн грн. До цього треба також додати борг за японським кредитом 1996 року в сумі більш ніж 28 млн грн, який на сьогодні зріс у кілька разів. Саме незавидний фінансово-економічний стан НТКУ, за визнанням першого заступника генерального директора НТКУ Олександра Харебіна, може загальмувати процес створення ПАТ «Національне суспільне телебачення України (НСТУ)».

Незатишно під «парасолькою» НТКУ

Учасники процесу створення ПАТ НСТУ пропонували два шляхи реформування. Перший: усі ДТРК стають держпідприємствами, згодом об’єднуються з «Укртелефільмом», і лише потім перетворюються на ПАТ НСТУ. І другий: усі об’єднуються під «парасолькою» НТКУ, а тоді вже перетворюються на ПАТ НСТУ. Саме до такого варіанту схиляється й Комісія з реорганізації, задля того, щоб «забезпечити правонаступництво в конкретні терміни (до кінця бюджетного року), при цьому не припиняючи мовлення, не допустити нецільового використання коштів, завчасно перевести працівників» і т.д. Так ось цей створений Кабміном орган чи то забув, чи свідомо не помітив, що «Укртелефільм» як позабюджетне госпрозрахункове підприємство не може юридично «об’єднатися під парасолькою НТКУ», як усі ДТРК з їх сталими бюджетами. Саме з цього моменту, нехтуючи усіма нормами чинного законодавства, чиновники НТКУ при «невтручанні» Держкомтелерадіо України, використовуючи корупційні схеми, розпочали масштабну операцію зі знищення Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм», як основного гравця зі створення ПАТ НСТУ, що планувалося при першому варіанті: «усі ДТРК об’єднуються з Укртелефільмом».

Обравши «другий шлях», чиновники НТКУ планували за рахунок бюджетних коштів перекрити або списати свої «зароблені» борги, але на заваді їх планів стало Міністерство фінансів. Перший заступник генерального директора НТКУ О.Харебін чи не голосніше за інших заявляє про «спроби протягування відверто корупційних договорів оренди та відчуження майна, майже тотальну безвідповідальність і безкарність правопорушників», при цьому чомусь вказує на позабюджетний «Укртелефільм», у якого ніколи не було і не могло бути корупційних договорів оренди та відчуження майна, а не на НТКУ, де саме і могли «протягуватися відверто корупційні договори», що врешті-решт і призвело до колосальних боргів.

Держава зазнає збитків

«Такі відверто брудні, безпідставні заяви на адресу «Укртелефільму» яскраво свідчать про наміри чиновників НТКУ поживитися за рахунок заробленого і збереженого трудовим колективом студії майна, – зазначається у зверненні трудового колективу до голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар. – Аналізуючи ситуацію, свідомо створену навколо Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм» та йото трудового колективу чиновниками НТКУ, можна стверджувати таке:

1. Приєднати позабюджетне госпрозрахункове підприємство студію «Укртелефільм» до бюджетної установи, якою с НТКУ, дотримуючись чинного законодавства, неможливо.

У зв’язку з чим наказ №173 Держкомтелерадіо України від 25 серпня 2015 року про реорганізацію студії «Укртелефільм» шляхом приєднання до НТКУ є лише ширмою для проведення чиновниками НТКУ корупційних схем зі знищення національного телефільмовиробника шляхом ліквідації госпрозрахункового «Укртелефільму» і заволодіння його майном, землею та ін.

2. Економічної вигоди в разі ліквідації позабюджетного госпрозрахункового підприємства «Укртелефільм» держава не отримає, а навпаки зазнає збитків, тому що вартість майна, заробленого трудовим колективом, земля, споруди та інше не перекриють боргових зобов’язань НТКУ. При цьому державний бюджет втратить ще й платника податків, а натомість отримає «фінансове ярмо» у квадраті. Про виробництво телефільмів в Україні взагалі треба буде забути. І це також буде великою втратою для майбутнього ПАТ НСТУ».

Залишити як юридичну госпрозрахункову структуру

Автори листа наголошують, що для того, аби виправити ситуацію, необхідно:

«По-перше, внести зміни до Закону України «Про Суспільне телебачення ї радіомовлення України» і Постанови Кабінету міністрів від 05.08.2015 р. «Про деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та вивести Українську студію телевізійних фільмів «Укртелефільм» з переліку юридичних осіб, які приєднуються до НТКУ (підстава: різні форми господарювання).

Водночас залишити  «Укртелефільм» в переліку юридичних осіб, які входять до ПАТ НСТУ, як юридичну госпрозрахункову структуру, поклавши на неї завдання за рахунок власних обігових коштів оновити технологічну базу з сучасним обладнанням та повністю керуватися цілями та вимогами ПАТ НСТУ.

По-друге, на стадії завершення створення ПАТ НСТУ, або одночасно з цим процесом «Укртелефільм» має бути реорганізований в дочірнє підприємство ПАТ НСТУ, зберігати юридичну особу та статус госпрозрахункового підприємства, залишаючись платником податків, а не фінансуватися за рахунок Державного бюджету України».

Боротися за своє право на життя

Повертаючись до загальних зборів. На засіданні не бракувало гострих і відвертих виступів членів трудового колективу. Ось лиш деякі з них.

«Частина підрозділів, які приєдналися до НТКУ для створення суспільного мовлення, вже другий місяць не отримують заробітної плати та готуються до страйку, – зазначила Л.Веселова. – Ми – ще в гіршому стані, тому що бюджетні організації раніше чи пізніше отримають кошти, а нас прост викинуть на вулицю. Вважаю, що нам потрібно розпочати страйк та боротися за своє право на життя».

«Та зневага до колективу, до її представників у комісії з ліквідації показують, що у Держкомтелерадіо та НТКУ немає ніякої зацікавленості у вирішенні конфлікту з урахуванням інтересів колективу. Їх цікавить лише одне питання – якомога швидше ліквідувати студію. Нас фактично примушують вдатися до такого крайнього заходу, як страйк», – наголосила Т.Борисевич.

«Можна констатувати, що наш колектив стоїть перед вибором: або надалі виконувати наказ Держкомтелерадіо з ліквідації та знищення студії, або продовжувати боротьбу із захисту соціальних та трудових прав. Пропозиції щодо оголошення страйку є цілком справедливими та обґрунтованими», – підсумував голова зборів Л. Мильников.

Заява1

Заява 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *