Всесвітній день дій за гідну працю: Приєднуйтесь до кампанії з боротьби з корпоративною жадібністю

Міжнародна конфедерація профспілок закликає приєднуватися до кампанії з боротьби з корпоративною жадібністю у Всесвітній день дій за гідну працю, який проводиться 7 жовтня. 


 

Модель глобальних систем постачання,  яка домінує в світовій економіці,  повсюдно перешкоджає  забезпеченню гідною працею, сприяючи експлуатацію  та нерівность. Така схема, в якій уряди не можуть регулювати поведінку транснаціональних корпорацій як поза, так і всередині своїх кордонів, призводить до таких наслідків:

· Мільйони людей, які виробляють товари та надають послуги навіть найвідомішим глобальним брендам, перебувають у фактичному рабстві і мають неформальну зайнятість,

· Жебрацька заробітна плата і незахищена, нестійка зайнятість.

· Велика кількість смертей і травм на робочих місцях.

· Придушення фундаментальних прав трудящих на об’єднання і колективні переговори.

· Знищення навколишнього середовища·

– Підрив демократії і базових прав людини.

· Відсутність соціального захисту для великої кількості трудівників  у світі.

94% трудящих в глобальних системах постачання становлять приховану робочу силу. У таких умовах компанії передають своїх працівників на підрядну основу і сервісні угоди, не беручи на себе ніякої відповідальності й не проводячи належного аналізу. Така сьогоднішня модель систем поставок не працює на користь людей і співтовариств у всьому світі. Якщо такі великі компанії як Samsung можуть бути домінуючими глобальними гравцями, але ставляться до своїх працівників як до одиниці виробництва, а не як до людей, то така модель повинна бути докорінно змінена. Якщо такі компанії як Apple відмовляються платити свою відповідну частку податків, уряди не зможуть надати базові послуги людям, які на них сподіваються.

З 2008 року МКП 7 жовтня відзначає Всесвітній день дій за гідну працю (WDDW). Це – день мобілізації коли всі профспілки світу виступають за гідну працю. Вона має бути в центрі діяльності урядів для повернення до економічного зростання і побудови нової глобальної економіки, яка ставить у пріорітет людей.

Глобальною темою цього року стане гасло «Покінчимо з жадібністю корпорацій!».  МКП закликає  об’єднати свої дії під цим гаслом і допомогти  надати імпульс для економічної трансформації, яка так необхідна світові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *