Заява Конфедерації вільних профспілок України з нагоди 1 Травня – Дня праці

У 2019 році українці відзначатимуть День праці 1 Травня  разом із трудящими понад 140 країн світу. Ми нині живемо у неспокійному світі, для якого характерні зростання геополітичної напруженості, економічної нестабільності, міжнародного тероризму. Не вщухають збройні конфлікти, виникають нові вогнища напруженості. Шостий рік триває справжня війна на Сході України, де майже щодня гинуть і дістають поранення українські вояки й мирні мешканці. У світовій економіці панують транснаціональні капітали і фінансові ринки, відкрито нехтуючи потребами реальної економіки і сподіваннями людей праці.

На цьому тлі у світі зростає безробіття, особливо серед молоді, ширяться масштаби неформальної зайнятості, знижується рівень трудових доходів та соціального захисту. Зневажаються базові права трудящих і принципи соціальної справедливості. Протести профспілок ширяться через погіршення трудового законодавства, порушення прав трудящих та міжнародних норм праці, нав’язування суспільству під виглядом впровадження інноваційних технологій нетипових або ненадійних форм зайнятості, які підривають основи профспілкового руху.

Тому профспілки у всьому світі нині зайняті пошуками виходу із цієї ситуації. Ми вітаємо заклик недавнього конгресу Міжнародної конфедерації профспілок розгорнути всесвітню кампанію за докорінний перелом у характері глобальної економіки, домогтися побудови принципово іншої її моделі, для якої головними будуть інтереси людей праці, а не корпорацій.

Конфедерація вільних профспілок України і її членські організації підтримують цей заклик і вважають, що основою нової моделі економіки мають стати принципи гідної праці і соціальної справедливості, рівноправний і конструктивний соціальний діалог, дотримання всесвітньо визнаних трудових норм і прав людини – при жорсткому міжнародному контролі діяльності транснаціональних корпорацій (ТНК) і валютно-фінансових установ.

Складною залишається ситуація і у нашій країні. Попри заяви уряду про економічне зростання, насправді усе відбувається навпаки. Зростають інфляція і безробіття, непосильними для більшості навіть працюючих стали ціни на продукти і предмети першої необхідності та тарифи на енергоносії й житлово-комунальні послуги. Незважаючи на численні акції протесту, в яких активну участь брали члени КВПУ, не зменшується, а зростає заборгованість із заробітної плати. Приміром, у шахтарів державних вугледобувних підприємств вона складає понад 800 мдн грн. Все це призвело до загального падіння рівня життя, поглиблення соціального розшарування, зростання бідності населення.

З цими та іншими явищами членські організації КВПУ не можуть і не хочуть миритися. Але наша боротьба не завжди приносить бажані результати. Для того, щоб уникнути наростання напруженості у суспільстві і невдоволення мас, влада має налагодити справжній соціальний діалог, усунути диспропорцію в зарплатах керівників і найманих працівників, а ми, профспілки, маємо мобілізуватися й чітко координувати свої дії у справі захисту інтересів трудящих.

Бажаємо нашим братам і сестрам із усіх профспілок світу успіхів у нашій спільній боротьбі за права та інтереси трудящих, торжество соціальної справедливості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *