«Відмитися» намагаються спільно

Посадовців ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» (ДП «Буддирекція») та Міністерства енергетики і вугільної промисловості підозрюють у намаганні приховати факт придбання невідповідного обладнання на суму 24,88 млн грн.


 

 

Про це стало відомо з ухвали Луцького міськрайонного суду Волинської області, куди слідчий звернувся у рамках кримінального провадження №12016030000000176. Згідно з матеріалами справи, у 2015 році у рамках держпрограми підтримки будівництва та переснащення  вугле- та торфовидобувних підприємств «Буддирекція» розробила тендерну документацію для закупівлі підземного стрічкового конвеєра для шахти №10 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля». За даними слідства, з самого початку необхідні папери розроблялися під закупівлю обладнання, яке технічно не відповідало проекту будівництва шахти.

Переможцем тендеру стало  ПАТ «Макіївський завод «Лазер», з яким у грудні 2015 року було укладено договір на суму 24,88 млн грн.

Слідство встановило, що фірма виготовила потрібне обладнання на непідконтрольній нині українській владі території Донбасу та залізничним транспортом через контрольно-пропускний пункт постачила у Волинську область. Зараз конвеєр зберігається у ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська», його не встановили через невідповідність технічним умовам копальні. При  цьому завод з Макіївки отримав усі передбачені договором кошти.

Слідство звернулося з клопотання до суду про доступ до рахунків «Буддирекції» у «Приватбанку» та «Укргазбанку». Слідчий стверджував, що існує інформація про намагання «невстановлених посадовців» Міненерговугілля допомогти держпідприємству приховати факт закупівлі неякісного обладнання. Для цього міністерство може додатково виділити 3 млн грн на внесення змін до проекту будівництва шахти №10 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля».

Суд клопотання задовольнив і дозволив поліції вилучити документи, що стосуються руху коштів по банківських рахунках держпідприємства за останні півтора року.

До речі, ПАТ «Макіївський завод «Лазер» нині перереєстровано у Павлограді Дніпропетровської області. Власником 96% його акцій значиться громадянин РФ. Головою наглядової ради є Олена Володимирівна Суміна, яка також входить до наглядової ради  ПАТ «НВК «Макіївський завод шахтної автоматики», де наглядову раду очолює мешканець Санкт-Петербурга (РФ) Ігор Володимирович Сумін. Прокуратура Дніпровської області підозрює ПАТ «Макіївський завод «Лазер» в ухилянні від сплати податків у 2014-2015 роках. З вересня 2015-го в.о. керівника ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» є Роман Надолинний. У 2010 р. він був членом виборчої комісії округу на Луганщині від Юлії Тимошенко, а в 2007-2009 роках керував ВП «Управління матеріально-технічного постачання» ДП «Ровенькиантрацит» (Луганська обл.). Держпідприємством тоді керував Юрій Зюков – радник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Минулого червня «Буддирекція» після публікації «Наших грошей» відмінила торги на збагачення вугілля за 4,58 млн грн – ця ціна виявилася у 2,5 раза вищою від тієї, за яку аналогічну закупівлю здійснило ДП «Львіввугілля».

За матеріалами : http://nvip.com.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *